Saturday, April 10, 2010

"Slarvor"



5 dl vatten

½ pkt jäst

2 tsk salt

2 msk honung

1½ dl havregryn

7-10 dl vetemjöl

Lös upp jästen i kallt vatten. Blanda först i salt och honung, därefter havregryn och sist, efter en stund, mjöl.
OBS! var försiktig med mjölet, ty degen ska vara lös och kladdig.

Låt jäsa svalt under kökshanduk i minst två timmar eller över natten (jäser degen ur bunken är det bara att trycka till den lite).

Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Skär ut lika stora bitar och lägg på en plåt (infettad eller med bakplåtspapper).

Sätt på ugnen på 225º. Låt grädda i 7-10 min, men titta till slarvorna så att de inte blir för mörka. När slarvorna har börjat få färg tar du ut plåten snabbt och penslar bröden med vatten (för lite sötare smak kan du blanda i en klick honung i vattnet). Ställ sedan in plåten i ugnen igen.

Låt svalna på galler utan bakduk.

"Slarvor" avnjuts bäst när de fortfarande är varma. Håller att rostas dag två. Bra tillbehör är smör, en skiva ost, marmelad och en kopp te. Om du gillar salta mackor kan du skiva potatis och ringla lite Kalles över.