Tuesday, February 5, 2008

Piroger,

Det är mycket snack om pirater nu, men det bryr jag mig inte om för jag har bara piroger på hjärnan. Här är receptet på sådana och det har jag shianghajjat från Tasteline. Hoppas att inte Kapten Tasteline tvingar ut mig på plankan för det.

Deg:
15 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
6 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Blanda med dem övriga ingredienser till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek.

Fyllning:
2 gula lökar, hackade
smör
500 g köttfärs
2 msk soja
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
svartpeppar
torkad basilika efter smak
krossad vitlök efter smakF

Fräs löken i lite smör i stekpannan. Tillsätt färsen och bryn denna. Smaksätt med soja och tomatpuré. Tillsätt vatten och låt det hela småputtra tills vattnet har kokt in. Krydda efter smak och tycke. Låt fyllningen svalna. Dela degen i ca 8 bitar, kavla ut dem till ovala plattor, 10x15cm. Lägg fyllningen mitt på. Vik kanterna uppåt och forma pirogen till en "skål". Låt jäsa i 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader varm ugn i ca 10 minuter.


Mumsa med en kall Falcon 2,8 framför en piratad tv-serie.